چطور یک کودک قوی تربیت کنم؟
پرورش کودکی با صلابت و قدرت روانی بالا به او کمک میکند تا در برابر مشکلات از توان ذهنی بیشتری برخوردار باشند.
کودکانی که روحیهی سرسخت و ذهن قوی دارند بهتر میتوانند در برابر چالشهایی که در دنیا وجود دارد مقاومت کنند. یک کودک قوی باید مهارتهایی مثل مهارت حل مسئله، گفت و گوی مثبت با خود، آگاهی احساسی و استقلال را بیاموزد.
برای ساخت کودکی قوی با توان و قدرت ذهنی بالا باید تعهد و مداومت بسیاری به خرج دهید. تنها با ارتباط، تمرین، به کارگیری استراتژیهای موثر، خلق موقعیتهای سخت و تلاش برای ایجاد اعتماد به نفس و عزت نفس در کودک است که میتوانید کودک قوی داشته باشید.
نکاتی در خصوص پرورش کودک قوی
کودکانی که ذهن قوی دارند، اعتماد به نفس بالایی دارند و مهارتهایی برای مقابله با مشکلات آموختهاند. اگر شکست بخورند میتوانند خود را جمع و جور کنند و با سختیها کنار بیایند. کمک به کودکان برای توسعه توان ذهنی نیازمند یک رویکرد سه بخشی است:
- کمک به آنها برای تقویت مهارتهای تنظیم احساسات و تقویت هوش هیجانی
- آموزش نحوهی عملکرد موثر و مثبت اندیشی
- حمایت از آنها برای تقویت ذهنیت رو به رشد
استراتژیهای والدگری، تکنیکهای آموزش نظم و ابزارهای آموزشی بسیاری هست که به کودکان در تقویت عضلات مغزیشان کمک میکند.
به کودک نشان دهید چطور میتواند ذهنی قوی داشته باشد
یکی از بهترین راهها برای آموزش قدرت ذهنی به کودکان این است که این قدرت را در خودتان به نمایش بگذارید. کودکان از والدینشان یاد میگیرند چطور نسبت به موقعیتهای مختلف واکنش نشان دهند. بنابراین سعی کنید از قدرت ذهنی خود آگاه باشید و در جایی که نیاز به تقویت هست، آن را تقویت کنید. در ادامه برخی از راههایی که میتوانید ذهن قوی را به کودک خود نشان دهید را بررسی خواهیم کرد.
1. الگوی ذهن قوی باشید
نشان دادن ذهن قوی به کودک بهترین راه برای تربیت کودک قوی است. در مورد اهداف شخصی خود صحبت کنید و به او نشان دهید قدمهای بیشتری برای قوی شدن برمیدارید. رشد شخصی و افزایش قدرت روانی را در زندگی خود، اولویت قرار دهید.
2. به کودکان نشان دهید چطور با ترسها مواجه میشوید
اگر کودکتان را تشویق کنید تا از چیزهایی که میترسد دوری کند، احتمالا در آینده نمیتواند اتفاقات ناخوشایند را تاب بیاورد. اگر فرزند شما از تاریکی میترسد یا از دیدن آدمهای جدید فراری است، به او کمک کنید با قدمهای کوچک بر ترسهای خود غلبه کند.
او را تشویق و تلاشهایش را تحسین کنید و شجاعت او را قدر بدانید به این ترتیب کودکی خواهید داشت که میداند قادر به انجام کارهای سخت است و میتواند پا را از محیط امن خود فراتر بگذارد.
کودکانی را پرورش دهید که به لحاظ روانی قوی باشند
دنبال فرصتی هستید تا کودک خود را از نظر روانی تقویت کنید؟ بنابراین باید او را در انجام کارهایتان سهیم کنید، به این ترتیب او را در موقعیتهای مختلف قرار میدهید و قدرت روانی او را به آزمایش میکنید تا سرسختی لازم برای مواجهه با موقعیتهای احساسی ناراحت کننده را به دست بیاورد و کنترل موقعیتهای چالشزا را بیاموزند. در ادامه راههایی برای آموزش نحوه قوی بودن در زندگی را به شما خواهیم آموخت.
1. آموزش مهارتهای قدرت روانی
نتیجهی افزایش قدرت روانی کودک این است که عواقب انتخابهایش را میپذیرد و هر بار میآموزد که چطور در مواقع بعدی عملکرد بهتری داشته باشد. بنابراین قصد نداریم کودک خود را عذاب دهیم بلکه میخواهیم کودکی مسئولیتپذیرتر تربیت کنیم. در واقع برخورد منطقی و طبیعی ما است که مهارتهای خاصی مثل مهارت حل مسئله، کنترل خشم و نظم شخصی را به کودک میآموزد. حمایت کردن از کودک در راه تقویت این مهارتها یکی از راههای موثر برای آموزش نحوهی تصمیمگیری مناسب (حتی در مواقع سخت و وسوسهبرانگیز) است.
2. آموزش مهارتهای تعدیل احساسات
اگر کودک احساس خشم یا ناراحتی داشته باشد میتوانید مدیریت و کنترل احساسات را به او بیاموزید. به مرور زمان و با تمرین بسیار، کودکان میتوانند احساسات نامناسب خود را تعدیل کنند به این ترتیب برای متعادل کردن احساساتشان نیازی به شما ندارند. کودکانی که احساسات خود را درک میکنند و میدانند چطور با احساساتشان مواجه شوند، بهتر برای مقابله با چالشها آماده میشوند.
3. به کودک خود اجازه دهید اشتباه کند
به فرزند خود آموزش دهید که اشتباه کردن بخشی از فرآیند یادگیری است، بنابراین وقتی کاری را درست انجام نمیدهد احساس شرم یا ناراحتی نداشته باشد. اجازه دهید کودک عواقب طبیعی کارهایش را ببیند (در صورتی که این عواقب امنیت کودک را به خطر نمیاندازد) و راجع به این مسئله که چطور یک اشتباه را دو بار تکرار نکند صحبت کنید.
تقویت مهارتهای ذهن قوی
ساختن کودکی قوی با ذهن قوی نیازمند توجه به سطح اعتماد به نفس، استقلال و عزت نفس او است. با کودک خود کار کنید تا این ویژگیها را در خود تقویت کند و عادتهای سالمی که منجر به ساخت ذهن قوی میشود را در او تقویت کنید. در ادامه به برخی از راههای ساخت ذهن قوی در کودک خواهیم پرداخت.
1. تقویت گفت و گوی سالم با خود
احساس قوی بودن در کودکان زمانی که خود را بمباران ذهنی میکنند نمیتواند به وجود بیاید. به کودک خود بیاموزید افکار منفی خود را بازسازی کند تا بتواند واقع بینانهتر به مسائل نگاه کند. داشتن نگاه واقع گرایانه و در عین حال خوش بینانه به کودک کمک میکند تا از شرایط سخت عبور کند و بهترین عملکرد را داشته باشد.
2. ساخت شخصیت
داشتن چارچوبهای اخلاقی به کودکان کمک میکند، تصمیمات سالمی بگیرند. ارزشهایی که دوست دارید به کودکتان بیاموزید را به شکلهای مختلف به او نشان دهید. سعی کنید ارزشهای اخلاقی خود را در فرصتهای مختلف به او نشان دهید. برای مثال روی اهمیت صداقت و شفقت تاکید کنید نه این که همیشه به هر قیمتی برنده باشند.
3. به کودک خود اجازه دهید احساس ناراحتی داشته باشد
اگر چه ما دوست داریم هر موقع فرزندمان درگیر مسئلهای است به او کمک کنیم و او را از استرس نجات دهیم اما با این کار در واقع به او میگوییم که ناتوان است. اجازه دهید کودکتان شکست بخورد، اجازه دهید احساس خستگی داشته باشند و روی این نکته تاکید کنید که حتی زمانی هم که نمیخواهد، باید مسئولیت پذیر باشد. با راهنمایی و حمایت شما، درگیریهایی که وجود دارد میتواند در نهایت منجر به تربیت کودک قوی شود.
4. قدردانی را در اولویت قرار دهید
قدردانی نقطه مقابل «ترحم به خود» یا سایر رفتارهای منفی است که مانع از پرورش کودک قوی میشود. به فرزند خود کمک کنید تا چیزهای خوب را در دنیا ببیند، بنابراین چیزهای زیادی دارد تا در خصوص آن قدردان باشد. قدردانی میتواند خلق کودک شما را بالا ببرد و مهارت حل مسئله را در او تشویق کند.
5. تقویت مسئولیت پذیری شخصی
وقتی یاد میگیرید که چطور به لحاظ ذهنی قوی باشید، باید مسئولیت کارهایتان را هم بپذیرید. وقتی کودک اشتباه میکند یا رفتار بدی نشان میدهد میتوانید از او بخواهید توضیح دهد اما بهانه جویی قبول نیست. اگر دیگران را مقصر میداند سعی کنید ذهنیت، احساس یا رفتار او را تغییر دهید. به او یادآوری کنید اگرچه نمیتواند هر اتفاقی که در اطرافش میافتد را کنترل کند اما میتواند واکنشهایش را کنترل کند.