آسیبهای مهد کودک برای کودکان
همانقدر که یک مهد کودک خوب میتواند منجر به رشد و پرورش کودک شود، یک مهد کودک بد هم میتواند آسیبهای جبران ناپذیری به کودک وارد کند که همهی عمر با او همراه باشد.
مهد کودکها اغلب مزایای بسیاری دارند اما در این مقاله به معایب و آسیبهای احتمالی مهد کودک ها میپردازیم. از جمله معایب آموزش مهد کودک که میتواند منجر به آسیب شود میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
آسیبها و معایب مهد کودک
1. کمبود زمان برای توجه نفر به نفر
با وجود نرخ تناسب معین و مناسب میان مربی و دانش آموز در مهد کودک، همچنان توجه مربی معطوف به چند کودک است و نمیتوان توجه مشخص به هر کودک داشت.
بسیاری از کسانی که موافق آموزش در خانه هستند معتقدند فقدان آموزش فردی در مهد کودک میتواند به کودکان آسیب بزند.
2. یادگیری در سنین پایین
بسیاری از متخصصان معتقدند موضوعاتی مثل ریاضی و خواندن و نوشتن نباید تا زمانی که کودک به لحاظ رشدی آمادگی پیدا کند شروع شود.
شروع آموزش از سنین پایین منجر به استرس میشود و مانع از پرورش احساس کنجکاوی کودک میشود.
3. برنامهی سخت
مهد کودکها اغلب برنامهی آموزشی غیرمنعطف دارند همین مسئله میتواند برای خانوادهها چالش برانگیز باشد.
تعادل برقرار کردن بین فعالیتهای مختلف و ساعتِ گذاشتن و برداشتن میتواند برای کودک استرس زا باشد.
4. هزینه
برنامههای مهد کودک باکیفیت اغلب گران قیمتند همین باعث از بین رفتن دسترسی یکسان به آموزش باکیفیت در سنین پایین میشود.
از طرف دیگر تامین هزینههای آموزشی برای خانوادهها میتواند تبدیل به مسئلهای استرسزا شود.
5. اضطراب جدایی
مهد کودک میتواند تلهی اضطراب جدایی را در کودکان فعال کند. انطباق با محیط مهد کودک و فضای جدید و دور بودن از والدین میتواند چالش احساسی مهمی برای کودکان باشد.
6. قرار گرفتن در معرض بیماری
کودکان در فضای مهد کودک و در ارتباط با سایر کودکان احتمال این که درگیر بیماری شوند بیشتر است. سرماخوردگیها و عفونتهای مداوم سلامت عمومی کودک را تحت الشعاع قرار میدهد.
7. از پوشک گرفتن و آموزش دستشویی رفتن
برای ثبت نام کودک در بعضی از مهد کودکها لازم است حتما آنها را از پوشک گرفته باشید و کودک بتواند به تنهایی به دستشویی برود، همین مسئله میتواند فشار زیادی به والدین وارد کند. مواجه شدن با این نیازها میتواند برای خانوادهها استرسزا باشد.
8. تمرکز محدود بر بازی و خلاقیت
برخی مهد کودکها بیشتر از یادگیری بر پایهی آموزش بر روی آمادگی تحصیلی تاکید میکنند.
به همین دلیل کودک ممکن است بازی تخیلی خود را فراموش کند، در حالی که این نوع بازیها برای رشد شناختی و اجتماعی کودک ضروری است.
9. کیفیت نامناسب
همهی مهد کودکها استانداردهای کیفیتی یکسانی ندارند. والدین باید با دقت تحقیق کنند و برنامهی معتبری را انتخاب کنند که کودکشان حتما تجربهی مثبتی داشته باشد.
10. فشار برای پذیرش قوانین
برخی از مهد کودکها قوانین و مقرراتی دارند که کودکان حتما باید از آن پیروی کنند. برخی از کودکان ممکن است در پذیرش این قوانین احساس فشار کنند و فردیت آنها نادیده انگاشته شود.
11. خطر قلدری و فشار از جانب همکلاسیها
حتی در فضای مهد کودک هم ممکن است فشار و قلدری از جانب همکلاسیها اتفاق بیفتد. کودکان ممکن است با چالشهای اجتماعی که بر روی سلامت عاطفی آنها تاثیر بگذارد روبرو شوند.
12. انتظارات والدین
برخی از والدین انتظار دارند مهد کودک رشد کودک را تسریع کند. انتظارات نابجا میتواند منجر به ناامیدی و استرس والدین شود.
به یاد داشته باشید که این آسیبها و معایب همه جایی نیست. بسیاری از کودکان در فضای مهد کودک رشد میکنند و اغلب مزایای آن از معایبش بیشتر است. والدین باید نیازها و شرایط خاص کودکشان را در زمان تصمیمگیری برای آموزش اولیه بسنجند.
چطور میتوان از آسیبهای مهد کودک جلوگیری کرد؟
تنها راه حل برای جلوگیری از آسیبهای مهد کودک انتخاب یک مهد کودک مناسب است. مهدکودکی که علاوه بر امکانات خوب، رویکرد آموزشی مناسب و مربیان با تجربه و حرفهای داشته باشد. شما در زمان بازدید از مهد کودک پیش از ثبت نام باید نکاتی را در ذهن داشته باشید و دنبال پاسخ سوالاتتان بگردید.
والدین برای انتخاب مهد کودک مناسب چه نکاتی را باید در نظر بگیرند؟
والدین در زمان بازدید از مهد کودک باید سوالات مختلفی بپرسند تا دید مناسبی نسبت به برنامهها فضا و فلسفهی مهد کودک به دست آورند در ادامه به سوالات مهمی که والدین پیش از ثبت نام باید بپرسند خواهیم پرداخت:
1. فلسفهی آموزشی
فلسفهی آموزشی مهد کودک چیست؟ فهمیدن رویکرد مهد کودک به آموزش بسیار مهم است رویکرد مهد کودکها میتواند بازی محور، مونتسوری یا آکادمیک و … باشد.
2. برنامهی روتین روزانه
بچهها در مهد کودک روز خود را چطور سپری میکنند؟ باید نسبت به برنامهی روزانه، فعالیتها، تغذیه و نحوهی رفت و آمد اطلاعاتی به دست آورید.
3. آموزش پایههای ریاضی و فارسی
رویکرد مهد کودک نسبت به آموزش ریاضی و فارسی به چه صورت است؟ راجع به فعالیتهای معطوف به خواندن، نوشتن و ریاضی سوالاتی بپرسید.
4. بازی آزاد
آیا در مهد کودک زمانی به بازی آزاد اختصاص داده میشود یا نه؟ زمان بازی برای رشد اجتماعی و شناختی کودکان بسیار حیاتی است.
5. فعالیت فیزیکی
آیا در طول روز میتوان فعالیتهای فیزیکی انجام داد؟ انجام فعالیتهای فیزیکی در طول روز میتواند سلامت عمومی کودک را تضمین کند.
6. روش آموزشی
آیا آموزش معلم محور است یا کودک محور؟ باید تعادل میان آموزش ساختارمند و یادگیری کودک محور را متوجه شوید.
7. نکات امنیتی
چه نکات امنیتی در مهد کودک رعایت میشود؟ با تمهیداتی که برای شرایط اضطراری، مراقبتهای پزشکی و امنیت در نظر گرفته شده را بسنجید.
8. تاییدیهی مربیان
مربیان چه تاییدیههایی دارند؟ باید راجع به تجربهی کاری و آموزش کودکان سوالاتی بپرسید تا نسبت به آن مطلع شوید.
9. مشارکت والدین
والدین چطور میتوانند در تحصیل کودکشان مشارکت کنند؟ باید از راههای ارتباطی میان والدین و معلمان آگاه شوید.
10. رویکردی انضباطی
مهد کودک چطور نظم را مدیریت میکند؟ باید متوجه استراتژیهای مدیریت رفتاری مربیان و مهد کودک باشید.
در نظر داشته باشید که این سوالات به شما کمک میکند آگاهانه تصمیم بگیرید که آیا مهد کودک با نیازهای کودک و ارزشهای خانوادهی شما تطابق دارد یا نه.
در نهایت به یاد داشته باشید با وجود معایبی که پیشتر بر مهد کودکها مطرح شد اما این مراکز فرصت مناسبی را برای گسترش روابط اجتماعی، تجربهی یادگیری در سنین پایین و آمادگی برای ورود به مدارس رسمی در اختیار کودک قرار میدهد. والدین باید پیش از ثبت نام فرزندشان این معایب و مزایا را در نظر بگیرند.